شرکت دانش پژوه بشیر

هولتر ریتم ، دستگاه کوچک قابل حملی است که به گردن آویزان شده یا بر روی کمر نصب می‌شود و قابلیت اتصال به کمربند را نیز دارد و بطور مداوم ضربان قلب را ضبط می کند. این دستگاه که اندازه ای برابر با یک دوربین کوچک و وزنی حدود ۱۵ گرم دارد، با باتری کار می‌کند و شامل یک دستگاه مانیتور مانند کوچک، سیم و تعدادی الکترود است که به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت و یا طولانی تر بر روی بدن شما نصب می‌شود. این دستگاه همانند الکتروکاردیوگرام دارای الکترود است و برای انجام تست، الکترودها را بر روی قفسه سینه بیمار می‌چسبانند. حتی ضعیف‌ترین سیگنال‌هایی که به‌وسیله قلب تولید می‌شود نیز توسط هولتر شناسایی‌شده و ثبت می‌شود.

به طور معمول پزشک از بیمار خواهد خواست تا فعالیت های روزانه خود را انجام داده و به فعالیت روتین خود ادامه ‌دهد، و علائمی را که مشاهده می کند با ذکر ساعت یادداشت کند. بیمار میبایست پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت نزد درمانگاه مربوطه باز‌گردد. در آن جا پس از جدا کردن الکترودها و سیم‌ها، دستگاه هولتر را به یک رایانه متصل می‌کنند. نرم افزار ویژه هولتر ضمن استفاده از فیلترهای نرم افزاری خود اطلاعات ثبت شده در هولتر را آنالیز  و در جداول آماده می کند، ضمن اینکه قسمت‌های مهم آن را به‌صورت نوار قلب نشان می‌دهد. این گزارش به‌طور معمول توسط چاپگر متصل به رایانه، چاپ و نسخه‌ای از آن به بیمار تحویل داده می‌شود.

تفاوت دستگاه نوار قلب و هولتر ریتم قلب

تفاوت عمده این دستگاه با نوار قلب درطولانی تر بودن زمان تست نسبت به نوار قلب است. در تست نوار قلب، ممکن است ناهنجاری قلبی به‌درستی تشخیص داده نشود. اما هولتر ریتم قلب زمان بیشتری فعالیت قلب شما را ثبت می‌کند، در نتیجه بهتر از نوار قلب در تشخیص ناهنجاری عمل می‌کند. از دیگر مزیت های هولتر در مقایسه با سایر تست ها، داشتن تعداد الکترود بیشتر و ثبت مدت زمان بیشتری از فعالیت قلبی نسبت به نوار قلب و اکو می باشد.

عمل ضبط فعالیت قلبی در هولتر توسط کاربر انجام شده، ولی در نوار قلب و دیگر تست‌ها توسط متخصص انجام می‌شود. نوار قلب معمولی تنها قادر به ثبت وضعیت آنی بیمار است درحالی‌که گاهی انواع آریتمی در زمانی بیمار را آزار می‌دهد که در حال انجام کارهای روزانه است یا شب‌هنگام و زمانی است که فرد در خواب است. مانیتورینگ هولتر این امکان را به پزشک می‌دهد تا بتواند روند فعالیت قلبی بیمار را در یک دوره زمانی مشخص در دسترس داشته باشد. تشخیص انواع آریتمی حاد و فلوتر دهلیزی و دیس ریتمی لحظه‌ای توسط این روش امکان‌پذیر می‌گردد.

تشخیص

در صورتی پزشک تست هولتر را به بیمار توصیه می‌کند که فرد دارای علائمی نظیر تپش قلب، درد در قفسه سینه، مشکل در تنفس (تنگی نفس)، بی‌هوشی، حمله سنکوپ یا غش، سرگیجه، ضربان نامنظم قلب یا همان آریتمی که در نوار قلب تشخیص داده نشده است، باشد. این تست در سکته‌های مغزی و مشکلات دیگر مغزی که ممکن است ناشی از بیماری های قلبی باشد و بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب برای بررسی ریتم ارجاع ‌شود نیز انجام می گیرد. همچنین با استفاده از تست هولتر می‌توان تشخیص داد که علت علائم موجود چه می‌تواند باشد و اینکه آیا فرد دچار حمله قلبی شده‌ است و داروهایی که مصرف می‌کند به روند درمان بیماری وی کمک کرده است یا خیر که در نتیجه اگر کمکی به بهبود نمی‌کند باید آن‌ها را تغییر داد.

این تست در سکته‌های مغزی و مشکلات دیگر مغزی که ممکن است ناشی از بیماری های قلبی باشد و بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب برای بررسی ریتم ارجاع ‌شود نیز انجام می گیرد. همچنین با استفاده از تست هولتر می‌توان تشخیص داد که علت علائم موجود چه می‌تواند باشد و اینکه آیا فرد دچار حمله قلبی شده‌ است و داروهایی که مصرف می‌کند به روند درمان بیماری وی کمک کرده است یا خیر که در نتیجه اگر کمکی به بهبود نمی‌کند باید آن‌ها را تغییر داد.